Ell va dedicar-se a analitzar a les persones através de tests ,pautes,qüestiónaris… através d’ eines.Ell el que volia era establir uns dilemes per estudiar a la gent i decidir a quin dels nivells que ara esmentarem es troven .
Al principi va arrivar a la conclusió de que hi havia 3 nivells morals:
- El nivell Preconvencional , que diu que les persones no distingeixen el Bé i el Mal. Només funcionen si els donen un premi per coses ben fetes i un castig per les males accions .
- El nivell Convencional, en aquest nivell son els que tenen els conceptes i diferencien bé el Bé i el Mal. Però consideren com a bo el que el grup dona com a bo i el dolent com el que considera el grup per dolent.
- Nivell Postconvencional, son els que tenen els conceptes , pero que la decisió depen només de la persona .
Segons el que ens han ensenyat a la classe aquest tipus de persones poden tenir problemes per anar en contra del grup.
Però després de de L.Kohlberg va aprofundir més en aquests pilars va descobrir que encara es podia dividir més .
Així va decidir dividir el nivell Preconvencional en :
- Egocentrisme(les persones es creuen que son el centre de tot)
Els que ocupen aquest punt son les persones que tenen que tenir una llei imposada per altres des de fora , aquest tipus de accions corresponen a els nens de 5 a 6 anys . Ja que el nen no sap el que està bé i el que no, ho intenta tot fins que li paren els peus .
- L’ Individualisme
Comença cap als 6 anys quan els nens descobreixen “les regles del joc” , aquestes persones es regeixen per la llei de Talió. En aquest estadi pot haver-hi venjança però no agresió capritxosa i gratuïta.
Una frase que creiem que descriu a la perfecció aquest punt seria :
“Et tracto com tu hem tractes “
Creiem que aquesta frase descriu a la perfecció aquest terme per que com hem dit creuen que les persones de la societat tenen que rebre el que ells donen.
Ara passarem al nivell Convencional:
- Gregorisme
Coincideix “normalment” amb l’ adolescencia , ja que hi ha un desig fort d’ agradar , de ser acceptat i de tenir la sensació de pertanyer a un grup .
Pero aquest tipus de punt pot donar problemes ja que pot haber un problema si un grup d’ amics et diuen una cosa i un altre et diu una altre.
Molts adults es queden sempre a aquest nivell, son persones agradables, servicials , pero el problema de dependre de l’ opinió dels altres es que poden acabar sent dependents de la moda i el consumisme.
Nosaltres creiem que la frase més adequada per aquest punt es :
“Faig el que esperes de mi, per qué vull que m’ acceptis i m’ estimis”
Nosaltres creiem que cada persona ha de pensar el que pensa i no tenir por de no ser acceptat ja que les persones que de veritat t’ estimen mai et deixaran per les teves creences.
- Comunitarisme
Arriva l’ autonomia Moral. Una persona fa responsable del que s’ ha compromès , no ho fa per la por ni per agradar als altres si no per estar a gust amb ell mateix . Fa el Bé i evita el Mal .
L’ única limitació es que aquestes persones es centren en el seu cercle i no surten a intentar-ho fer amb altre gent que no estigui dins del cercle.
Ara per acabar amb l’ explicació us explicarem els dos punts del nivell Postconvencional:
- Relativisme
Es quan es supera el cercle de família i amics i s’ obre al mon. Aquestes persones és reconeixen amb fets i no tan sols paraules . Creuen que tots els homes i dones tenen dret a la vida i la llibertat i farien tot el que estigues a les seves mans per ser bons ciutadans .
Les persones que arriven a aquest punt es posible que no arrivin al 6 ja que els del punt 6 segueixen la Regla d’ Or de la qual vam parlar en la nostra entrada de ètica i moral.
- Universalisme
Aquets creuen que tots som iguals i defensen uns principis ètics universals , segueixen com he dit la Regla d’ Or .
Aquestes persones son molt escases ja que son persones que farien per qualsevol el que farien per el seu germà.
Ara amb la fí de que us podeu orientar i sapigueu mes o menys en quin d’ aquests punts pertenyeu us deixem aquest link per que ho pogueu saber jugant.
http://www.xtec.cat/~lvallmaj/passeig/estadis.htm
http://www.xtec.cat/~lvallmaj/passeig/estadis.htm
I també us deixem una direcció que us dirá que es el Dilema de Heinz amb unes activitats per jugar .
No hay comentarios:
Publicar un comentario