lunes, 20 de febrero de 2017

El gènere i la convivencia

Hem dedicat la classe a parar del gènere i la convivència , i per aquest motiu primer ens hem endinsat en el sexe i el gènere , també exposant les desigualtats i diferencies.




El sexe ve determinat per la naturalesa, una persona neix amb sexe masculí o femení. En canvi, el gènere, home o dona, s'aprèn, pot ser educat, canviat i manipulat.


S'entén per gènere la construcció social i cultural que defineix les diferents característiques emocionals, afectives, intel·lectuals, així com els comportaments que cada societat assigna com a propis i naturals d'homes o de dones.

Exemples d'aquesta adscripció de característiques en la nostra societat és pensar que les dones són xerraires, afectuoses i organitzades i els homes són actius, forts i emprenedors.
Aquestes diferencies son marcades per les desigualtats establertes , ja que la desigualtat social s'esdevé quan membres de la mateixa comunitat no tenen els mateixos drets, reconeixement públic o oportunitats en la vida.
Mentres que les diferencies poden ser de qualitat, característica o circunstancia que es el que fa que una persona o cosa sigui diferent de l’altre., tant les degudes al sexe(causa biològica ) i quines al gènere (causa cultural.)

Nosaltres creiem que el problema no són les diferències biològiques , sinó com aquestes s’ utilitzen per justificar les desigualtats.

I totes les desigualtats d' aquests tipus han sigut marcades per les Societats Patriarcals.
Ja que la Patrilocalidad, es defineix com a posició geogràfica-cultural de control provinent del pare. En una societat "patrilocal", la dona viurà amb el seu pare i després de casada, amb el seu espòs.

En els estudis feministes i diversos estudis sociològics, històrics, polítics i psicològics, el terme patriarcat és utilitzat per descriure una situació de distribució desigual del poder entre homes i dones en la que els homes tenen preeminència en un o diversos aspectes.
I per aquest motiu va néixer el Feminisme .
Moltes persones diuen que el Feminisme es el contrari que el Masclisme , cosa que es completament erronia ja que tenint en compte que el feminisme és un moviment social, mentre que el masclisme és una actitud, queda clar que comparar els dos termes no té sentit.


Les persones amb actituds i comportaments masclistes consideren les dones com a éssers inferiors, amb menys drets que els homes. El moviment feminista, per contra, intenta aconseguir una societat igualitària, en la qual hi hagi una igualtat d'oportunitats per a dones i homes.


El masclisme es troba en totes les societats i té fortes implicacions per al desenvolupament de les persones des del seu naixement, ja que al tractar de forma diferenciada a nenes i nens s'impedeix que desenvolupin capacitats i actituds que una educació no sexista podria fomentar. Les actituds masclistes rebaixen les dones a mers objectes al servei de l'home.

També hi ha dones Masclistes que ho han sigut per l' educació rebuda .


Per aquest motiu a les primeres Feministes van tenir el nom de Sufragistes , perquè els homes creien que les dones no tenien el dret al bot i per aquest motiu elles es van aixecar en contra d' ells , per poder dur a terme un sufragi femení.
Perquè entengueu millor el Sufragisme us deixem aquest video :



En resum , les dones han estat i estan en l' actualitat ficades en un rol del qual no sempre estan d' acord . I el masclisme per molt que s' hagi anat reduint durant l' historia , encara tenim records d' aquells temps : Les dones cobren menys que els homes en alguns treballs, encara existeixen els prejudicis que diuen que les dones no poden fer coses com jugar al futbol o que li agradi un color que es denomina de noi i també que alguns sentiments son més de noies que de nois .
Per aquest motiu existeix la Discriminació Positiva , la qual dona ajuda a que algunes dones accedeixin a llocs de poder i treball per decret per aconseguir el mateix numero de dones que d' homes .
Però en un principi pot semblar una cosa correcta , però tard o d' hora es tindria que valorar les capacitats de les dones.
També es cert que les dones tenen doble jornada laboral , ja que segons uns estudis que hem realitzat a l' escola les dones a part de treballar també fan moltes més coses de la casa que els homes , els quals normalment al arribar de treballar es posen a veure la tele o a descansar al sofà.


Esperem que amb l' ajuda de tots totes aquestes petites deferències s' acabin de tallar.