lunes, 12 de junio de 2017

APS del curs

Durant tot aquest any hem estat gaudint fent activitats amb nens i avis.
Nosaltres quan vam comenzar veiem el fer APS , només com una manera d' aprovar religió.  A nosaltres ens van tocar primer els nens , i mentres passaven les trobades , més ens vam donar compte de que gastar temps en els nens valia la pena només per veure el seu somriure quan veniem a veure'ls.
Per a nosaltres els nens es van convertir en els nostres germans petits, i quan vam tenir que canviar a avis ens vam posar molt tristes .
La nostra primera sessió amb els avis va ser una mica per aprendre els nostres noms i els seus, al principi ens sentiem fora de lloc amb ells , però després vam anar agafant confiança i fins i tot vam fer amistat amb alguns d' aquells avis. El que més ens ha agradat ha sigut quan vam anar amb ells al parc i vam fer llocs amb ells , va ser inoblidable . No ens creiem que tot passi tant rapit , no podem creure que s' ha acabat ...
I esperem de tot cor que els pròxims en fer APS, els nens que vindran el curs que ve , gaudeixin tant com hem gaudit nosaltres .
Aquí us deixem un petit vídeo record d' aquesta màgica experiència.

                                    ❤❤Gràcies !❤❤

lunes, 29 de mayo de 2017

L' Utopia es la nostra forma de visió

Aquesta setmana hem estat explicant a classe  que era una Utopia .
L' Utopia es per  descriure una societat ideal, i per tant inexistent. Aquesta "república" és imaginada com millor que les conegudes, especialment l'europea del Renaixement, per la qual cosa el terme pot ser interpretat com Eutopia, també derivat del grec significant "el bon lloc.
Les Utopies neixen d' idearis i també de la lliure expressió, cosa que podreu veure en aquesta cançó dels Txarango .

Si aneu descomposant aquesta cançó, podreu veure frases tant significatives com aquestes:
Tant de bo que la sang fos germana i no l' arma dels impotents , que caiguin panys. 
Tant de bo quedi pres qui empresona 
Tant de bo un dia el nord sigui sud ( canvi de papers entre rics i pobres) .
Aquestes son les que més ens han cridat l' atenció  i ens agradaria molt que ara vosaltres trieu algunes idees de la cançó o d' on volgueu i creeu l' imatge de la vostra propia Utopia.
Les que nosaltres hem fet son aquestes: 
----Que les industries mirin per el venefici dels altres i no per el seu propi.
----Que s' aprengui de l' historia , però no s' oblidi .
----Que la gent surti al carrer , no a manifestar-se , si no a veure i viure la vida.

Moltes Utopies són o han estat posades en perill per la gent que les veia com un mal per exterminar . Un bon exemple podria ser Jesús amb els seus evangelis .
Un altre exemple d' Utopia podria ser la que podeu veure a aquest video:

Ara,per a vosaltres que es l' Utopia ? 

martes, 23 de mayo de 2017

A Montserrat


Avui us parlarem de la nostra experiència a Montserrat. Hem gaudit de convivència entre els amics i entre altres escoles. També hem escoltat atentament les paraules d'un dels monjos. Montserrat és 3 coses:
1.És una muntanya que es va formar durant el Jurasic 2.És un Monestir que té pràcticament 1000 anys i des del 1025 hi ha una comunitat de 
monjos.
3.És un santuari dedicat a la patrona de Barcelona, ​​el qual és un lloc d'oració


L'únic requisit que cal per a ser monjo es, tenir el desig de dedicar la teva vida als altres. Per aquest motiu es fa el període de transició que us hem dit havans, però és possible que alguns monjos després de passar alguns anys decideixin dexar de ser monjos.
També hem pogut fer preguntes sobre la vida dels monjos.


Per ser monjo has de passar per un període de temps, en el qual et centres en descobrir-te a tu mateix. Actualment a Montserrat hi ha 45 monjos.
Els monjos viuen en comunitat i el comparteixen tot.
Els monjos tenen un horari, es pot dir que l'oració és el seu principal pilar.
 L'horari com he dit abans es fonamenta de l'oració, de la feina i de l'acollida.

Ara hem fet un vídeo on podrà veure les meravelles de Montserrat i de la nostra estimada sortida de convivència.


lunes, 22 de mayo de 2017

Els Testimonis Contemporanis


A classe hem parlat dels Testimonis Contemporanis . El nostre professor ens ha explicat que son i ens ha dit el nom d' algunes persones molt importants en aquests termes  ...

Els Testimonis Contemporanis són aquells que ens reafirmen en la figura, obra i doctrina de Jesús i el cristianisme més enllà del recollit a les sagrades escriptures pels apòstols.
Poden ser des de fonts històriques o polítiques de la mateixa època on va viure Jesucrist o , com ara veurem , persones posteriors que han fet de la propagació i divulgació de la paraula de Déu i dels valors cristians un objectiu encara que no pertanyin activament a l' església catòlica. 
Aquí teniu uns exemples : 

Mahama Gandhi
Va ser un advocat, polític i pensador indi del segle XIX i XX (néixer al 2 de octubre de 1869 i va morir asesinat el 30 de gener de 1948) 
Ell va lluitar per reivindicar i conduir la independència de l'Índia a través de mètodes no violents.
Una de les cites que més ens va agradar va ser aquesta , ja que ens recorda que tots podem alterar l' historia:

Un cos petit d'esperit determinat encès per una indestructible fe en la seva missió, pot alterar el curs de la història.
Martin Luther King
Martin Luther King, Jr.Nota 1 (Atlanta 15 de gener de 1929-Memphis 4 d'abril de 1968) va ser
un pastor nord-americà de l'Església bautista.

Ell va lluitar al capdavant del moviment pels drets civils per els afroamericans i que, a més, va participar com a activista en nombroses protestes contra la Guerra del Vietnam .

La nostra cita preferida es aquesta ja que expressa a la perfecció els seus ideals de llibertat:
Tinc un somni, un sol somni, seguir somiant. Somiar amb la llibertat, somiar amb la justícia, somiar amb la igualtat i tant de bo ja no tingués necessitat de somiar.
Berta Caceres

Berta Isabel Càceres Flors (4 de març de 1971, 1972 o 19731 - L'Esperança 3 de març de 2016)
Va lluitar sent una líder indígena lenca, feminista i activista del medi ambient hondurenya, assassinada després d'anys d'haver rebut amenaces contra la seva vida.

La cita que més ens ha agradat ha sigut aquesta, ja que els principis són els valors més importants que ha de tenir una persona:

El que ens inspira no són els premis sinó els principis. Aquí, amb reconeixements o sense, hem lluitat i ho seguirem fent "
Rosa Parks

Rosa Parks nascuda Rosa Louise McCauley (Tuskegee, Alabama 4 de febrer de 1913-Detroit, Michigan, 24 d octubre de 2005)

La seva lluita es centrava en el moviment pels drets civils als Estats Units, especialment per haver-se negat a cedir el seient a un blanc i moure a la part del darrere de l'autobús al sud dels Estats Units, l'1 de desembre de 1955.

La cita que més ens agrada es aquesta ens ha arribat a l' anima : 
Com més cedíem i obeíem, pitjor ens tractaven.
Victor Jara
Víctor Lidio Jara Martínez (1932-1973)va ser un músic, cantautor, professor, director de teatre, activista polític i militant del Partit Comunista de Xile.

La seva ideologia comunista es reflecteix en la seva obra artística, de la qual va ser peça central.

De les seves cites la que més ens agrada es aquesta, ja que es molt bonic com descriu el seu art de creació:

El vers és un colom que cerca on niar. Esclata i obre les ales per volar i volar ..
Malala Yousafzai:

Nascuda a Mingora, Pakistan, 12 juliol de 1997) és una estudiant, activista i blocaire pakistanès.

És coneguda pel seu activisme a favor dels drets civils, especialment dels drets de les dones.
La frase que més ens agrada es aquesta , ja que afecta a nens com nosaltres:

Llegir un llibre, tenir un boli a les mans, estudiar, seure en una aula ... és una cosa molt especial per a nosaltres, ja que hem estat privats d'això.
Luis Espinal

Lluís Espinal Camps, conegut també com Lucho Espinal, (Sant Fruitós de Bages el 2 de febrer de 1932 - La Pau 22 de març de 1980) va ser un poeta, periodista, cineasta i religiós jesuïta espanyol nacionalitzat bolivià.

La seva tasca professional va estar sempre orientada a aconseguir una societat millor advocant per espais de justícia, llibertat i igualtat.

La cita que més ens agrada es aquesta : 
Jesucrist, allibera'ns del culte a les fórmules. Que comprenguem que l'essencial és trobar-te, i que els mitjans són el de menys. No volem unes estructures que satisfacin la nostra rutina, i ja no ens portin a Tu, Déu de la intimitat i de l'amor sense paraules.
Aung San Suu Kyi

Aung San Suu Kyi (Rangun, Birmània, 19 d juny de 1945) és una política birmana.

En els últims anys, la lluita de Suu Kyi per la democratització de Birmània va rebre el suport internacional a través de nombrosos premis: va rebre el Premi Rafto entre altres...

La nostra cita favorita es aquesta ja que es una gran veritat:

No és el poder el que corromp, sinó la por. La por a perdre el poder.

Rigoberta Menchú
Rigoberta Menchú Tum (Uspantán, 9 de gener de 1959) és una líder indígena guatemalenca, membre del grup maia quiché, defensora dels drets humans.

S'ha destacat pel seu lideratge al capdavant de les lluites socials en l'àmbit nacional i internacional.
La cita que més ens ha arribat al cor es :
La pau no és només l'absència de la guerra; mentre hi hagi pobresa, racisme, discriminació i exclusió difícilment podrem assolir un món de pau.

Chico Mendes


Francisco Alves Mendes Filho, més conegut també com Chico Mendes (Xapuri 15 de desembre de 1944 - Xapuri, 22 desembre de 1988) sindicalista i activista ambiental brasiler.

Va lluitar de manera pacífica contra l'extracció de fusta i l'expansió de les pastures sobre l'Amazones fins que va ser assassinat per ranxers.

La cita que més ens ha tocat es aquesta, ja que mostra que per a ell el més important es la justícia a la seva causa : 
"Si baixés un enviat del cel i em garantís que la meva mort enfortiria la nostra lluita, diria que fins valdria la pena"

Nelson Mandela 
Nelson Rolihlahla Mandela (Mvezo, Unió Sud-africana, 18 de juliol de 1918 - Johannesburg, Gauteng, Sud-àfrica, 5 de desembre de 2013) .

Nelson Mandela va lluitar per la igualtat i el respecte dels drets dels negres a Sud-àfrica, el seu país natal.
La cita que més ens a cridat l' atenció es aquesta, ja que te tota la raó del mon ,a nosaltres també ens agraden els amics així :
M'agraden els amics que tenen pensaments independents perquè solen fer-te veure els problemes des de l'exterior
Dorothy Stang
Dorothy Mae Stang (Ohio, Estats Units, 7 de juliol de 1931-Pará, Brasil, 12 de Febrer de 2005) va ser una missionera de les Germanes de Nostra Senyora de Namur, nord-americà, nacionalitzada brasilera.

Reconeguda per tots com una lluitadora pels drets humans i socials, que havia rebut el títol de Ciutadana de Pará.
La cita que hem triat a estat aquesta, ja que nosaltres creiem en la justícia :

No vull fugir, ni vull abandonar la batalla d'aquests agricultors que viuen sense cap tipus de protecció al bosc. Ells tenen el dret sacrosant a aspirar a una vida millor a la terra on puguin viure i treballar amb dignitat, respectant el medi ambient.

Oscar Arnulfo

Óscar Arnulfo Romero i Galdámez (Ciutat Barris 15 d'agost de 1917 - San Salvador 24 de març de 1980), conegut com Monsenyor Romero.

Va denunciar en les seves homilies dominicals nombroses violacions dels drets humans i va manifestar en públic la seva solidaritat cap a les víctimes de la violència política del seu país.

La cita que més ens va cridar l' atenció es aquesta, ja que te una forma peculiar de veure el mon :
"La justícia és igual a les serps. Només mosseguen als quals estan descalços "
Rachel Corrie
Rachel alieni Corrie (Olympia 10 d'abril de 1979 - Franja de Gaza, 16 d març de 2003) va ser una activista nord-americà, membre de l'ISM (Moviment Internacional de Solidaritat), aixafada per un buldòzer de l'exèrcit israelià.

Protestava contra les activitats de les Forces de Defensa Israelianes (IDF) a la franja de Gaza.

La cita que més ens va marcar d'aquesta lluitadora es aquesta, ja que es una que repetim moltes vegades , però no coneixíem la persona que la va dir :

Segueix els teus somnis, creure en tu mateix i no et donis per vençut.

Pere Casaldáliga

Pere Casaldàliga Pla, en català Pere Casaldàliga i Pla (Balsareny, Barcelona: 16 de febrer de 1928), és un religiós, escriptor i poeta espanyol, que ha romàs gran part de la seva vida al Brasil.

Ha estat sempre vinculat a la teologia de l'alliberament i ha estat sempre un defensor dels drets dels menys afavorits.

La cita que més ens a agradat es aquesta :


"Em diran subversiu, i jo els diré: ho sóc. Per el meu poble en lluita, visc. Amb el meu poble en marxa, vaig. "

I per terminar aquesta petita presentació , que segur que us ha fet pensar , us deixem amb la última persona de la nostra llista d' avui .
Maria Teresa de Calcuta
Teresa de Calcuta (Uskub, Imperi Otomà -actual Skopje, Macedònia-; 26 d'agost de 1910-Calcuta, Índia, 5 de setembre de 1997), va ser una monja catòlica , que va fundar la congregació de les Missioneres de la Caritat a Calcuta el 1950.


Durant més de 45 anys va atendre pobres, malalts, orfes i moribunds, al mateix temps que guiava l'expansió de la seva congregació, en un primer moment a l'Índia i després a altres països del mon.

La cita que més ens agrada es aquesta, ja que es cert que amb les petites coses es pot aconseguir un gran tresor : 
A vegades sentim que el que fem és tan sols una gota al mar, però el mar seria menys si li faltés una gota.


Esperem que hageu gaudit de la nostra entrada i que us animeu a recordar a aquestes persones i sobretot ser conscients de que vosaltres també podeu canviar el mon .

lunes, 27 de marzo de 2017

L' aventura d' envellir-se

Abui han vingut els de Carites a la nostre classe i ens han ensenyat una nova forma de veure la vellesa, la qual ha estat denominada com el comenzament d' una nova aventura.




Una persona comença el procés d' envelliment quan, va perdent facultats . L'envelliment es pot afrontar de diferents formes .
 En l' actualitat molts avis ho afronten d' una manera possitiva , fent aixi dels dies que passen una aventura.
Alguns d' aquest tipus es dediquen durant aquesta etapa a fer tot això que volien fer i també dedicant la vida a gaudir de la família.


Pero hi ha d' altres que van perdent les facultats i van deixant de vanda els seus amics i s' aïllen. Aquest tipus d' avis es senten sols , ja que o no tenen família ,o si la tenen ells no es veuen amb la suficient força de voluntat per fer el contacte.
Molta gent no s'anadona que ells estan allà ja que fins hi tot la família es centra en les seves preocupacions . 
Pero hem de recordar que els avis tenen un mon i unes aventures molt interesants, que estan esperant a que nosaltres deixem part del nostre temps lliure  , el qual  dediquem a les reds socials o a les nostres acivitats lúdiques , per prestar atenció . 
Ja que hem de recordar que molts avis no tenen un esperit vell , sinó que tenen un anima aventurera i molt juvenil . 
Per aquest motiu hem escollit aquestes dos fotografies :


Aquesta foto ens recorda que per molt que una persona mori o es faci gran , els seus records , anys de vida i aventures ( vivencies personals ) perduraran i es mantindran en el nostre cor, igual que es manté una muntanya .

Aquest tren representa el final d' un camí i el començament d' un altre , ( la mort ) , o fins hi tot pot representar que al final del camí d' una persona comença el principi per una altre.

Ara que hem vist tot això ara explicarem com podeu ajudar :
El principal es no oblidar-los i fer-lis costat, aconseguint aixi una nova perspectiva de la vida , estant en contacte amb persones que ho necessiten de veritat.

lunes, 20 de febrero de 2017

El gènere i la convivencia

Hem dedicat la classe a parar del gènere i la convivència , i per aquest motiu primer ens hem endinsat en el sexe i el gènere , també exposant les desigualtats i diferencies.




El sexe ve determinat per la naturalesa, una persona neix amb sexe masculí o femení. En canvi, el gènere, home o dona, s'aprèn, pot ser educat, canviat i manipulat.


S'entén per gènere la construcció social i cultural que defineix les diferents característiques emocionals, afectives, intel·lectuals, així com els comportaments que cada societat assigna com a propis i naturals d'homes o de dones.

Exemples d'aquesta adscripció de característiques en la nostra societat és pensar que les dones són xerraires, afectuoses i organitzades i els homes són actius, forts i emprenedors.
Aquestes diferencies son marcades per les desigualtats establertes , ja que la desigualtat social s'esdevé quan membres de la mateixa comunitat no tenen els mateixos drets, reconeixement públic o oportunitats en la vida.
Mentres que les diferencies poden ser de qualitat, característica o circunstancia que es el que fa que una persona o cosa sigui diferent de l’altre., tant les degudes al sexe(causa biològica ) i quines al gènere (causa cultural.)

Nosaltres creiem que el problema no són les diferències biològiques , sinó com aquestes s’ utilitzen per justificar les desigualtats.

I totes les desigualtats d' aquests tipus han sigut marcades per les Societats Patriarcals.
Ja que la Patrilocalidad, es defineix com a posició geogràfica-cultural de control provinent del pare. En una societat "patrilocal", la dona viurà amb el seu pare i després de casada, amb el seu espòs.

En els estudis feministes i diversos estudis sociològics, històrics, polítics i psicològics, el terme patriarcat és utilitzat per descriure una situació de distribució desigual del poder entre homes i dones en la que els homes tenen preeminència en un o diversos aspectes.
I per aquest motiu va néixer el Feminisme .
Moltes persones diuen que el Feminisme es el contrari que el Masclisme , cosa que es completament erronia ja que tenint en compte que el feminisme és un moviment social, mentre que el masclisme és una actitud, queda clar que comparar els dos termes no té sentit.


Les persones amb actituds i comportaments masclistes consideren les dones com a éssers inferiors, amb menys drets que els homes. El moviment feminista, per contra, intenta aconseguir una societat igualitària, en la qual hi hagi una igualtat d'oportunitats per a dones i homes.


El masclisme es troba en totes les societats i té fortes implicacions per al desenvolupament de les persones des del seu naixement, ja que al tractar de forma diferenciada a nenes i nens s'impedeix que desenvolupin capacitats i actituds que una educació no sexista podria fomentar. Les actituds masclistes rebaixen les dones a mers objectes al servei de l'home.

També hi ha dones Masclistes que ho han sigut per l' educació rebuda .


Per aquest motiu a les primeres Feministes van tenir el nom de Sufragistes , perquè els homes creien que les dones no tenien el dret al bot i per aquest motiu elles es van aixecar en contra d' ells , per poder dur a terme un sufragi femení.
Perquè entengueu millor el Sufragisme us deixem aquest video :



En resum , les dones han estat i estan en l' actualitat ficades en un rol del qual no sempre estan d' acord . I el masclisme per molt que s' hagi anat reduint durant l' historia , encara tenim records d' aquells temps : Les dones cobren menys que els homes en alguns treballs, encara existeixen els prejudicis que diuen que les dones no poden fer coses com jugar al futbol o que li agradi un color que es denomina de noi i també que alguns sentiments son més de noies que de nois .
Per aquest motiu existeix la Discriminació Positiva , la qual dona ajuda a que algunes dones accedeixin a llocs de poder i treball per decret per aconseguir el mateix numero de dones que d' homes .
Però en un principi pot semblar una cosa correcta , però tard o d' hora es tindria que valorar les capacitats de les dones.
També es cert que les dones tenen doble jornada laboral , ja que segons uns estudis que hem realitzat a l' escola les dones a part de treballar també fan moltes més coses de la casa que els homes , els quals normalment al arribar de treballar es posen a veure la tele o a descansar al sofà.


Esperem que amb l' ajuda de tots totes aquestes petites deferències s' acabin de tallar.







lunes, 23 de enero de 2017

La pobresa,desigualtat i exclusió social


A la nostra classe han tornat els nostres amics de Carites , aquest cop ens han parlat sobre l’ importància dels Ítems els quals son la pobresa,la desigualtat i l’ exclusió social . Ens han dit que com ciutadans hem de denunciar la Societat de Descart , ja que les persones tenen drets i deures , pero els drets no sempre els tenen totes les persones per igual .
Al planeta som 7324 milions d’ habitants que compartim tot el planeta.
La desigualtat ha estat present desde fa molts anys .
“Al 2016 ,l’1 % de la població mundial era i és més rica que el 99% restant. Si les 62 persones més riques del món tenen tanta riquesa , com els 3500 milions de persones més pobres.”
Pero el que comporta la desigualtat es una gran quantitat d’ injustícies:
Ja que l’ injusticia està present , ja que moltes persones es moren de gana mentres que hi ha d’ altres més riques…
Dins d' això podem trobar la Discriminació .
La discriminació es excloure a un grup de persones per ser identificades en un grup i no permitir que arribin a l' ambit de poder o també deixar-les accedir d' una manera desavantatjosa.

També esta la Estigmatització (estigma =marcar)
L' estigmatització es molt comuna en la nostra societat , ja que marcar amb la culpa d' una acció o d' un fet a un grup sense la necessitat de confirmar si això es cert .
Un bon exemple es donar culpa de l' atur als inmigrants cosa que no es pot demostrar .
Aqui un deixem un video on explica això:

I la Marginació directament es igual o semblant a l' Exclusió ja que no es el mateix la pobresa sola que si li sumes la mala salut i la xarxa social , si et falta tot això vas a parar a la marginació.

Ara deixarem de banda tota  l’ englobalització per fixar-nos més en la nostra realitat:
En la nostra societat no tothom compartim les mateixes oportunitats ni els mateixos recursos .
“S’ ha creat una bretxa entre els barris rics i els barris més pobres”
Nosaltres pensem que aquestes faltes d’ oportunitats poden causar una mala salut , malestar psicológic i una manca d’ oportunitat en l’ àmbit laboral ...    
Nosaltres vivim en un món globalitzat , que potencía i consolida l’ augment de la desigualtat econòmica i social .
Aqui us deixem un video per pensar :


Quan ens donarem compte de que les persones ens necessitem ?
La desigualtat es un procés generat per la combinació de diferents factors:

Si es perd alguna cosa , el primer que es perd es l’ estat Laboral, de moment una persona podría aguantar ,pero si s’ acaben els diners també perdria l’ estat Econòmic i l’ Habitatge les causes més comunes de perdre'l son : els conflictes familiars ( relacions ) i dificultats econòques extremes , això el faria perdre la dignitat  i li mancaria la Salut i per últim perdría la Relació Social amb les persones tant per l’ amistat per conveniencia  o per la perdua de la classe social..
Moltes de les causes de que això pasi son : una infància on no han trobat reclozament o ajuda. Per això aquestes persones sempre valoren molt i agraeixen a les persones que les escolten ,comprenen i ajuden . Aquestes persones s ' han pres la seva situació amb dolor i naturalitat i lluiten per aconseguir sortir , ho fan sense desesperació ni amargor, encara que pateixin molt .I amb el patiment han aconseguit coses com coneixer a les persones i a ells mateixos .
Tota aquesta informació l' hem tret d' aquest link que et farà pensar . Nosaltres hem tret el que més ens ha agradat.
http://entreparentesis.org/hogares-sin-vida-vidas-sin-hogar/


  • El que podem fer es:

-Tenir una mirada crítica i prendre consciència

- Ser sensibles davant el patiment de l’ altre, ajudar i escoltar

-Revisar les nostres actituds i hàbits


- Fer accions solidàries al nostre entorn i comprometre’ns

Ara que faràs tu?